Staatssecretaris Wiebes (Financiën) heeft de handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties opgeschort tot 1 januari 2018. De Wet DBA moest zzp’ers en hun opdrachtgevers meer zekerheid bieden en schijnzelfstandigheid tegengaan. Tevens zouden modelcontracten een belangrijk middel worden om hierover meer duidelijkheid te scheppen. Echter, in de praktijk heeft de Wet DBA niet de gehoopte duidelijkheid geboden. Zzp’ers krijgen minder opdrachten omdat opdrachtgevers bang zijn voor boetes en naheffingen.
Om de angst voor boetes en naheffingen weg te nemen heeft Wiebes besloten om de handhaving van de Wet DBA op te schorten tot 1 januari 2018. En terecht, want het creëert niet alleen rust voor opdrachtgevers en -nemers, maar het zou ook onredelijk zijn tot handhaving over te gaan als er geen absolute duidelijkheid is over de toepassing en de strekking van de Wet DBA.
Maar, het niet-handhaven van de Wet DBA is geen oplossing van het probleem. Wellicht voor de korte termijn, maar zeker niet voor de langere. Het brengt in feite meer onzekerheid met zich mee. Het lijkt aantrekkelijk om de VAR-regeling weer in te voeren en de Wet DBA af te schaffen. Dat is wellicht een te zware maatregel. Waar het om gaat, is een goede maar snelle inhoudelijke heroverweging van de regelgeving. Tot die tijd niet handhaven en bouwen op de enorme hoeveelheid jurisprudentie. Immers zó heet hoeft de Wet DBA-soep niet te worden gegeten.
De belastingdienst zal, en dat is even goed terecht, blijven optreden tegen kwaadwillenden bij “evidente schijnzelfstandigheid”.