Het kabinet heeft een tweetal kamerbrieven met vragen van Tweede Kamerleden beantwoord over de fiscale maatregelen coronacrisis. Een aantal belangrijke aandachtspunten zijn hieronder opgesomd. Alle informatie kun je vinden in de linkjes onderaan het nieuwsbericht.
Bezwaar maken tegen de betaalverzuimboete
Wanneer een ondernemer een naheffingsaanslag ontvangt met een betaalverzuimboete en de ondernemer maakt geen gebruik van het bijzonder uitstel van betaling, dan wordt de betaalverzuimboete niet ambtshalve vernietigd. De ondernemer moet dan bezwaar maken tegen de betaalverzuimboete om deze te laten verminderen.
Uitstel van betaling
Het kabinet heeft in het Besluit noodmaatregelen coronacrisis geen maximumperiode voor het uitstel van betaling opgenomen. Wanneer de economische omstandigheden het toelaten zal dit uitstel op enig moment worden ingetrokken. Het moment van intrekken kan per branche verschillen en is mede afhankelijk van het moment waarop het kabinet de beperkingen ten aanzien van de branche opheft. Vanaf dat moment moet de ondernemer de lopende fiscale verplichtingen, zoals de afdracht van omzetbelasting en loonheffingen, weer worden nagekomen. Voor de opgebouwde belastingschuld biedt de Belastingdienst de ondernemer een passende regeling aan. Aan de kaders voor een passende betalingsregeling wordt nog gewerkt.
Sportscholen en onlinelessen
Om aanspraak te maken op het verlaagde btw-tarief maakt het niet uit via welk online-kanaal de sportscholen de online lessen aanbieden. Wanneer de verplichte sluiting van de sportscholen vervalt, zal het algemene btw-tarief gelden op het aanbieden van online sportlessen.
Hoger gebruikelijk loon bij hogere omzetstijging
In het Besluit fiscale noodmaatregelen coronacrisis is voor het jaar 2020 goedgekeurd dat het gebruikelijk loon bij omzetdalingen verlaagd kan worden. Wanneer je geen omzetdaling hebt, wordt je gebruikelijk loon vastgesteld aan de hand van de feiten en omstandigheden. Een omzetstijging kan invloed hebben op de vaststelling van de hoogte van je gebruikelijk loon.
Coronareserve
Bij het bepalen van het verwachte corona gerelateerde verlies moet de ondernemer een zo goed mogelijke inschatting maken op basis van de feiten en omstandigheden, zoals deze bekend zijn op het moment van het indienen van de aangifte vennootschapsbelasting 2019. Op de ondernemer rust geen verzwaarde bewijslast, maar de gebruikelijke bewijslast. Dit betekent dat de ondernemer aannemelijk moet maken dat de hij recht heeft op de fiscale coronareserve zoals deze in de aangifte vennootschapsbelasting is opgenomen Hij moet daarvoor inzichtelijk maken op basis van welke feiten en omstandigheden de schatting is gemaakt.