Zoals u zo links en rechts inmiddels wel hebt vernomen, zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd op het gebied van pensioen in eigen beheer. Kort gezegd is het vanaf 1 januari 2017 niet meer toegestaan om pensioen in eigen beheer op te bouwen.
De redenen hiervoor zijn onder meer:
- Het hele idee van pensioen in eigen beheer is in regelgeving, uitvoering en handhaving te ingewikkeld geworden.
- Door de fiscale waarderingsvoorschriften valt veelal de balanswaarde veel lager uit dan de commerciële waarde.
- Door de grote waarderingsverschillen komen BV’s in de uitkeringsfase steeds vaker in de problemen omdat deze BV’s de relatief hoge uitkeringen niet kunnen betalen.
- Door de extreem lage rente is de commerciële waarde van de pensioenverplichting bij veel BV’s dermate hoog dat hun vermogen negatief is, waardoor er geen ruimte is voor dividenduitkeringen.
Om meer duidelijkheid te geven over de gevolgen van de uitfasering van het pensioen in eigen beheer, heeft Staatssecretaris Wiebes van Financiën recentelijk antwoorden gegeven op diverse vragen rond de afstempeling, de afkoop en omzetting van het pensioen in eigen beheer.
Maar wat betekent het uitfaseren van pensioen in eigen beheer nu eigenlijk?
Als directeur-grootaandeelhouder met een pensioen in eigen beheer moet u in de komende periode besluiten wat u met het reeds opgebouwde pensioen in eigen beheer wilt gaan doen. Laat u de opgebouwde aanspraken premievrij staan, kiest u voor afkoop of besluit u tot omzetting in een zogenaamde oudedagsverplichting? En waar moet u zoal op letten bij de keuze die u maakt? Hieronder stippen wij een aantal praktische zaken aan. Maar houdt u vooral rekening met het feit dat u in veel gevallen actie moet ondernemen vóór het einde van dit jaar (met een maximale uitloop tot 1 april 2017).
Praktische zaken en handige weetjes rond pensioen in eigen beheer
- De dga moet ervoor zorgen dat de pensioenopbouw in eigen beheer per 1 januari 2017 is stopgezet. Indien de opbouw in eigen beheer niet per 1 januari 2017 wordt stopgezet, kan de volledig opgebouwde aanspraak direct worden belast inclusief (20%) revisierente.
- De premievrije pensioenaanspraken in eigen beheer kunnen na 1 januari 2017 worden geïndexeerd wanneer dit in de pensioenovereenkomst is afgesproken.
- Bij afkoop van het pensioen in eigen beheer moet de partner op het afkoopmoment schriftelijk hebben ingestemd met de afkoop. Dit moet plaatsvinden via ondertekening door de partner van het informatieformulier dat binnen één maand na afkoop of omzetting in een oudedagsverplichting bij de Belastingdienst ingediend moet zijn.
- Ook dga’s die in hun huwelijkse voorwaarden de verevening van pensioenrechten hebben uitgesloten, hebben toestemming van de partner nodig voor de afkoop/omzetting van het pensioen in eigen beheer.
- Bij afkoop moet altijd worden uitgegaan van de fiscale balanswaarde van de pensioenaanspraken, ook als het daadwerkelijk aanwezige vermogen in de bv lager is dan de fiscale balanswaarde.
- Op 31 december 2016 bestaande extern (her)verzekerde pensioenaanspraken kunnen vanaf 1 januari 2017 niet meer worden overgedragen naar een eigenbeheerlichaam. Indien een dga zijn extern verzekerd pensioen wil overdragen naar zijn eigen bv, bijvoorbeeld om gebruik te maken van de afkoopregeling, moet hij daarom vóór 1 januari 2017 een verzoek tot waardeoverdracht indienen bij de externe verzekeraar.
- Eind 2016 informeert de Belastingdienst ondernemers via een loonbrief over de hoofdlijnen van het wetsvoorstel en zal op de website van de Belastingdienst een webcast beschikbaar komen.
Heeft u meer vragen over wat het voor u betekent, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.