De Belastingdienst heeft aangekondigd scherper te gaan controleren op hoge rekening-courantposities van directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) bij hun eigen BV. Veel DGA’s bankieren bij hun eigen BV. Ze nemen geld op bij de BV voor privé-uitgaven onder het motto: “Dat betalen we vast nog wel een keer terug”! Dergelijke leningen worden in rekening-courant geboekt. Een paar van dit soort opnames bij de BV en zo loopt de schuld aan de BV steeds hoger op.
Het risico van een te hoog opgelopen rekening-courantverhouding met de BV is dat de Belastingdienst dan nog wel eens het
standpunt inneemt, dat er sprake is van genoten loon of van een verkapte dividenduitkering door de BV aan de DGA. Gevolg: loonheffing tegen het progressieve tarief of een 25% aanmerkelijk belang-heffing. Daar zit u als DGA uiteraard niet op te wachten. Immers, u had toch afgesproken met uw BV dat u het volledige bedrag aan de BV zou terugbetalen?
De belastingrechter stelt hierbij de volgende vraag: kan de DGA de rekening-courantschuld nog aflossen, of hebben de opgenomen gelden definitief het vermogen van de BV verlaten? Bij de beantwoording van deze vraag kijkt de rechter vervolgens niet alleen naar de financiële positie van de DGA, maar ook naar de aanwezigheid van een schriftelijk overeenkomst van geldlening. Tevens wordt beoordeeld of er voldoende zakelijke afspraken zijn gemaakt rond aflossing en zekerheidstelling.
Als blijkt dat de BV geen stappen onderneemt, terwijl de rekening-courantschuld van de DGA maar blijft oplopen, is dat een sterke aanwijzing dat partijen niet gemeend hebben om de opgenomen gelden ooit nog terug te betalen. Voor de DGA bestaat daarnaast nog de kans dat bestuurdersaansprakelijkheid ingeroepen wordt.
Advies
Zorg ervoor dat de rekening-courantschuld niet te hoog oploopt. En laat daarnaast een goede rekening-courantovereenkomst opstellen. Neem contact met ons op. We helpen u graag verder.