In een brief aan de Tweede Kamer heeft Staatssecretaris Wiebes de vragen van de Tweede Kamer over pensioen in eigen beheer beantwoord. Wiebes constateert dat de wens om afscheid te nemen van het pensioen in eigen beheer breed gedragen wordt door onder meer de beroeps- en brancheorganisaties zoals het Register Belastingadviseurs. Wiebes geeft tevens aan te begrijpen dat de Tweede Kamer zich zorgen maakt over de werkbaarheid van een voorgestelde afkoopfaciliteit van het pensioen in eigen beheer. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan situaties van onderdekking (waar veel vennootschappen en DGA’s mee te maken hebben). Hoewel vanuit vereenvoudigingsoogpunt uitfasering van het pensioen in eigen beheer met een fiscaal gefaciliteerde afkoopmogelijkheid de voorkeur zou hebben, heeft Wiebes begrip voor de naar voren gebrachte zorgen. Niettemin ziet hij een mogelijkheid om aan die zorgen tegemoet te komen.
“Zoals ik eerder heb geschreven, kan ik DGA’s – naast de afkoopfaciliteit – een alternatief bieden”, aldus Wiebes. Wiebes doelt op een alternatief waarbij gebruik gemaakt wordt van de systematiek van het OSEB (OudedagsSparen in Eigen Beheer), maar niet van de opbouwmogelijkheden van het OSEB. Wiebes noemt dit de “spaarvariant bij uitfasering”. DGA’s die niet willen of kunnen afkopen, kunnen hun rechten dan fiscaal geruisloos afstempelen tot het niveau van de fiscale (balans)waarde en vervolgens omzetten in een oudedagsverplichting. Na de omzetting kan geen verdere opbouw plaatsvinden. Zij worden op die manier verlost van de problemen die het syteem van Pensioen in Eigen Beheer met zich brengt zonder dat liquiditeiten aan de besloten vennootschap hoeven te worden onttrokken. Belastingheffing vindt namelijk pas plaats in de uitkeringsfase. Hiermee wordt mijns inziens tegemoetgekomen aan DGA’s die niet kunnen of willen afkopen. Tevens verdwijnt de zogenoemde dividendklem voor een belangrijk deel, hoeft het als oudedagsvoorziening toegezegde vermogen niet aan de bv te worden onttrokken en wordt tegelijkertijd voor de toekomst wel een belangrijke vereenvoudiging bereikt.
Het zal helder zijn dat er belangrijke wijzigingen op komst zijn, waar de DGA met een “zware” pensioenvoorziening baat bij kan hebben. We blijven de ontwikkelingen voor u op de voet volgen.